








Bayburt Portalı –Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği’nin haftalık geleneksel programı Kültür Sohbetleri’nde Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle ‘Kooperatifçilik’ konusuna yer verildi.
Bayburt Ticaret İl Müdürlüğü personeli Alaattin Gülmez’in sunumuyla gerçekleşen programda kooperatifçiliğin önemine, kadın girişimciliğinin desteklenmesindeki rolüne, Türkiye’deki mevcut durumuna ve yasal düzenlemelerine dikkat çekildi.
Sunumunda kooperatifçiliğin temel ilkelerine değinen Gülmez, kooperatiflerin ortakların sermayelerini birleştirerek bireylerin tek başına karşılayamayacağı ihtiyaçları giderme imkanı sunduğunu ve bulundukları bölgelere ekonomik canlılık kattığını ifade etti. Ayrıca, kooperatif ortağı olanların hem kendi refahlarının hem de çevrelerinin genel refahının arttığına vurgu yaptı.
Kooperatifleri şirket ve derneklerden ayıran temel özelliğin “amaç” olduğunu belirten Gülmez, şirketlerin kâr elde etme ve paylaşma, derneklerin ise belirli bir ideali amaçladığını söyledi. Kooperatiflerin amacının ise “sağlama ve koruma” olduğunu ve ortaklıkların ekonomik menfaatin yanı sıra meslek ve geçime yönelik de olabileceğini dile getirdi. Şirketlerdeki “kâr” kavramının kooperatiflerde “gelir gider farkı” olarak adlandırılmasına dikkat çekildi.
Türkiye’de modern anlamda kooperatifçiliğin ilk uygulaması olan Memleket Sandıkları’na değinen Gülmez, 1920 ile 1938 yılları arasındaki hukuki düzenlemelerin Atatürk’ün önderliğinde yapıldığını vurgulayarak ülkemizdeki kooperatif sektörünün kredi, tarımsal üretim, ticaret, konut, tüketim, taşımacılık ve turizm gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiğini belirtti.
Türkiye’de kooperatiflerin Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere üç farklı bakanlık nezdinde faaliyet gösterdiğini aktaran Gülmez, kooperatifçilik mevzuatından da bahsetti.
Ortaklık şartları ve organları hakkında da bilgilendirme yapan Gülmez, kooperatif kuruluşu için en az 7 gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelmesi gerektiğini, kamu ve özel sektörden birçok kurum ve kuruluşunun da ortak olabileceğini söyleyerek sunumunu tamamladı.
Katılımcılar tarafından sorulan soruların Ticaret İl Müdürü Fatma Karakaya tarafından yanıtlanmasının ardından BAYDER Başkanı Fatih Dündar, sunumları için Alaattin Gülmez’e teşekkür ederek günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.
Bayburt İl Ticaret Müdürü Fatma Karakaya’nın da katılım sağladığı Kültür Sohbetleri; şiir sunumları, İmdat Sancar, Hasan Kanat, Uğur Dündar, Serdar Eslek, Cengiz Acun’un sahne sunumları ve koro türküleriyle devam etti.
Haber Kaynağı: Bayburt Portalı